ok2, kalau hampa cuba masakkan ni comfirm2 hampa pun suka.. tak kenal maka tak cinta kan? (gediks pulak)
Bahan2 A:
- 1/2 AYAM DIPOTONG KECIL
- SERBUK KUNYIT DAN GARAM
- MINYAK MASAK
Bahan2 B:
1) 20 BAWANG MERAH
2) 1 LABU BAWANG PUTIH
3) CABAI MELAKA (ikut tahap kepedasan yg kita nak)/(najah guna segenggam)
4) 1 INCI HALIA
5) 1 INCI KUNYIT HIDUP
6) 1 INCI LENGKUAS
7) 1 SUDU TEH JINTAN PUTIH
8) 1/2 SUDU BESAR SERBUK CILI
9) 3 BUAH PELAGA
10) 1 KILUT KAYU MANIS
11) 3 BUNGA LAWANG
12) 4 BUNGA CENGKIH
13) 1 ASAM KEPING
14) GULA DAN GARAM
Cara2:
1) GORENG AYAM SEHINGGA SEPARUH MASAK DAN KETEPIKAN.
2) KISAR BAHAN DARI NOMBOR 1-8 SEHINGGA LUMAT.
3) MASUKKAN BUAH PELAGA, KULIT KAYU MANIS,BUNGA LAWANG, DAN BUNGA CENGKIH KEDALAM BAHAN YANG DIKISAR.
4) MASUKKAN AYAM YANG TELAH DIGORENG KEDALAM CAMPURAN REMPAH DAN GAULKAN.
5) KEMUDIAN RENEHKAN DIDALAM MINYAK BEKAS GORENGAN AYAM TADI SEHINGGA KUAH SEDIKIT PEKAT.
6) MASUKKAN ASAM KEPING SERTA GARAM DAN GULA SECUKUP RASA.
7) BIARKAN SEKETIKA DAN SEDIA UNTUK DIHIDANGKAN.
SELAMAT MENCUBA !!! Dan kalau hampa suka resepi najah ni,jgn lupa SHARE ok!
Muah ciked (gedik pulaks)
0 comments:
Post a Comment